Fecskeház Program

Fecskeház projektek segíthetik a hazatérő fiatalok otthonteremtését.

A Fecskeház Program lényege, hogy a fiatal házasok külön erre a célra épített bérházakban bérelhetnek lakást, majd egy előtakarékossági szerződést vállalva tovább léphetnének egy saját vagy nagyobb otthonba. A fecskeház önmagában nem új keletű dolog. Több európai uniós államban alkalmazzák már, köztük olyan projektekben is, amelyek célja az elvándorolt, tehetséges fiatalok visszatérésének ösztönzése. Magyarországon számos nagyváros, több község isigyekszik ezzel a módszerrel lehetőséget biztosítani a fiataloknak az otthonteremtésre. 2010 végén pedig Bencsik János államtitkár jelentette be, hogy a kormányzat feléleszti halottaiból a programot a kormányzat.A Program újdonsága, hogy kifejezetten falvakra irányul,valamint nem egymástól elszigetelt fejlesztésekről van szó, hanem a fecskeházak hálózatszerűen kerülnek működtetésre.

A Fecskeház program több évvel ezelőtt már létezett, de az állami források elapadása miatt 2003-ban elhalt. Kaposváron viszont 2009-ben átadtak egyet, a sonline.hu szerint háromszázmillió forintból, mindössze tíz hónap alatt 30 lakásos tömböt építtetett a képviselő testület. A bérlakások olyan önálló ingatlannal nem rendelkező, 35 év alatti fiataloknak nyújtanak segítséget, akik lakáscélú előtakarékosságot vállalnak, és 5 év után saját erőből kívánják megoldania lakhatásukat. Ezen kívül főiskola vagy egyetem nappali tagozatán tanuló házas hallgatók elhelyezésére szolgál a ház.

Államtitkári nyilatkozatok szerint az új kormányzat a korábbiaknál is fontosabbnak tartja a népesedési és a lakhatási helyzet javítását, s ezért egyebek között a lakástakarék pénztárakra is jobban számít az otthonteremtési programjában. Az államtitkár nyilatkoza szerint 2011-ben elindul a Fecskeház program és később kiteljesedik.

 

Szerkesztőségünk keresi az együttműködésre nyitott önkormányzatokat, a fecskeház projektek, és a gyerehaza.org kezdeményezés céljainak összehangolása érdekében.

impresszum | kapcsolat